Zelfreddend zwemmen is het vermogen van een kind om zelfstandig op zijn rug te rollen, te drijven en te ademen zonder in paniek te raken, totdat er hulp arriveert of totdat het een veilig punt kan bereiken.
Ademcontrole onder water
Draaien van buik naar rug om goed te kunnen ademen.
Drijven en ontspannen blijven liggen tot wanneer er hulp arriveert.
Zwemmen met hun gezicht in het water naar de ouder of tot aan een veilige plek.
Draaien van rug naar buik en verder 'zwemmen'.
Enkele safety-skills.
Eén op één.
20 minuten per les. (voor baby's en peuters is dit best vermoeiend).
Op tempo van elk kind, elk kind leert immers op zijn/haar ritme.
Op een speelse manier, op niveau van elk kind.
Met een duidelijke structuur en herhaling.
Vanaf september gaan de lessen door op vrijdag tussen 15u en 17u.
Schrijf je hieronder op de wachtlijst en we nemen zo snel mogelijk contact op.
Kostprijs: 20 euro per les
Vanaf het moment dat de kinderen op het droge kunnen rollen van buik naar rug en omgekeerd is het ook mogelijk om deze handelingen in het water uit te voeren. Indien ze dat nog niet kunnen is het enkel mogelijk om hen de ademcontrole en het drijven aan te leren.
Vanaf september gaan de lessen door in een privé-zwembad (Division) In Grembergen.
In de zomermaanden worden de lessen ook gegeven in verwarmde privé-zwembaden in de tuin.
Het water in het zwembad is 30 graden. Dit is heel aangenaam.
Dit kan zeker, maar is kind tot kind afhankelijk. Als het kind tijdens de les constant om mama of papa vraagt en daardoor moeite heeft om de aandacht bij de les te houden, is het meestal beter dat de ouder zich niet in het zicht van het kind begeeft. Het kindje zal zo een band opbouwen met de lesgever en vertrouwen krijgen in de lesgever. Dit is belangrijk om de lessen vlot te laten verlopen.
Blijft de ouder in die situatie toch bij het kind, dan gaat het kindje soms heel dramatisch doen en emotioneel van streek geraken omdat het denkt dat mama of papa hem/haar zal komen 'redden'.
Dus soms is het beter om de lessen aan te vatten zonder de ouders in de buurt.
Dikwijls huilen kindjes bij het verlaten van mama of papa. Bij het ene kind stopt dit snel, bij het andere kind kan het enkele lessen duren. In dit geval: neem het afscheid zo kort mogelijk.
Bij de allerkleinsten kan het ook gebeuren dat ze tijdens de les regelmatig eens huilen. Dit wil niet altijd zeggen dat ze het zwemmen niet fijn vinden. We onderscheiden enkele huilgeluiden volgens de babytaal van "Dunston":
Honger (Neh)
Darmkrampen (Eairh)
Moe (Owh)
Ongemak, bijvoorbeeld te koud (Heh)
Boertje (Eh)
Zeker niet!!!
Safety first, nadien volgt des te meer plezier.
Het is in het belang van je kind dat jullie doorzetten. Denk aan de voordelen die de lessen bieden en aan de veiligheid van je kind.
Het kan zijn dat je kindje in het begin zeer opstandig gedrag zal vertonen, maar uiteindelijk zal de leraar het best in uw kind naar boven halen. We garanderen dat je onbeschrijfelijk trots zult zijn op je kind (en op jezelf) omdat het heeft volgehouden.
Huilen is ook niet altijd een teken van het niet leuk te vinden. (verlatingsangst, honger, darmkrampen, moe zijn, ongemak, boertje)
Dit is van kind tot kind afhankelijk.
Geef je kind vooral de tijd en ruimte om zich te kunnen ontwikkelen, zichzelf kunnen redden en nadien goed kunnen zwemmen met een juiste techniek is een levenslange beloning!!!
Voor de allerkleinste duur een zwemles 20 min. Voor hen is dit heel vermoeiend, en dus zeker lang genoeg.
Hele grote en zware maaltijden vermijden jullie het best voor de zwembeurt.
De jongste zwemmers eten/drinken het best geen zuivelproducten 2u voor de zwemles.
We leren de kinderen de adem te controleren zodat ze hun adem kunnen 'vasthouden' als ze onder water zijn. Hierbij gebeurt het dat de kindjes lucht gaan inslikken. Als dit zich opstapelt wordt dat vervelend en moet alles er via een boertje terug uit. Dit is heel normaal! Het is daarom ook aangeraden om een tweetal uur voor de les geen zuivelproducten te nuttigen.
Geen paniek, we bouwen dit stap voor stap op. Als je kind de adem kan vasthouden als we bekers water over het hoofd doen, dan zal het ook de adem kunnen vasthouden als we onder water gaan. We oefenen dit ook door de ene oefening in de andere te laten overvloeien.
Is je kindje echt bang, dan kan je dit zeker ook thuis oefenen, onder de douche of in bad. Zeg je kind zeker NOOIT om de handen voor de ogen te houden of de neus dicht te knijpen.
Je kan met de sproeier of bekertje water het waren over het hoofdje van je kindje kappen. Doe dit rustig aan. Begin aan de schouders en ga tot aan het achterhoofd. Nadien kan je verder gieten tot de bovenkant van het hoofd. De stap nadien is dan tot aan het voorhoofd. Telkens je dit doet tel je ook tot 3: 1 is het starten, bij 3 is het het einde. Je kindje leert zo hoe lang de 'oefening' duurt. Dit tellen gebruiken we ook in de lessen.
Zeg je kind NOOIT om de handen voor de ogen te houden of de neus dicht te knijpen, maar leer hen hoe ze met deze vervelende dingen kunnen omgaan.
Water in de ogen? Knipperen maar, het water gaat zo weg.
Water in de neus? Ja hoor, zeker heel vervelend, maar toch knijpen we geen neusje dicht. We leren ze bellen te blazen door de neus. (Dus niet door de mond). Dit kan je thuis oefenen door te neuriën.
Kinderen die nog niet zindelijk zijn, zijn verplicht om een zwemluier te dragen. Daarboven dragen ze ook nog een zwembroekje of badpak.
We voorzien voor de kinderen ook een wetsuit. Dit voelt voor de kinderen nog iets knusser, geef nog een veiliger gevoel, en houdt hen ook warm(er).
Als je kind de vaardigheden (Zwemmen, drijven en opnieuw verder zwemmen) onder de knie heeft, dan zwemmen we ook met gewone kledij. Als ze aan een meer of rivier in het water vallen, hebben ze dikwijls ook hun kledij aan.
BELANGRIJK: De lessen verhogen sterk de overlevingskansen wanneer een kind in het water valt. Er is geen garantie. Als ouder word je nog steeds geacht nauwlettend je kind in de gaten te houden in de buurt van water.